02 808 91 60

Nieuwsbrief 17/06/17

Nieuws 1

Zoals in onze vorige nieuwsflash uitgelegd verdwijnen op vlak van BTW de kwartaalvoorschotten en dit vanaf 01/04/2017. Dit betekent dat de btw-brief voor het 1e kwartaal 2017, die zal worden verstuurd in de maand april, niet meer automatisch zal voorstellen om voorschotten voor de maand mei en juni te betalen. Wel zullen wij louter informatief deze voorschotten nog berekenen en vragen om deze bedragen te voorzien op uw bankrekening, en dit om onaangename verrassingen in de maand juli bij de opmaak van de BTW-aangifte van het 2e kwartaal 2017 te vermijden.

Wellicht hoorden jullie in de actualiteit al over de belasting op de tankkaart voor bedrijfswagens.
Deze maatregel werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 29/12/2016 en gaat in werking vanaf 1 januari 2017. (cfr. Programmawet van 25 december 2016)
De wijziging heeft betrekking op de 17% verworpen uitgave op het voordeel van alle aard..
Het percentage wordt verhoogd van 17% naar 40% ingeval de werkgever de brandstofkosten van een bedrijfswagen, die voor ook voor privédoeleinden wordt gebruikt, ten laste neemt.

Vaak krijgen wij de vraag van klanten of een doorfacturatie van kosten voor een bepaald project moet worden berekend met of zonder BTW.
Indien de kosten onderdeel van de levering van het goed/dienst uitmaakt (principe bijzaak volgt de hoofdzaak) en/of als de kosten als dusdanig (in eigen naam) zijn gemaakt , dan moet steeds BTW worden berekend.

Vanaf 01/01/2017 is het op een eenvoudige manier mogelijk om via de site van MyPension.be toegang te krijgen tot jouw gegevens inzake wettelijk pensioen.
Sinds kort kan er ook een overzicht van extralegale pensioenen worden geraadpleegd. (rubriek aanvullend pensioen). Bedoeld zijn wel enkel de pensioenen van een groepsverzekering/IPT en VAPZ, dus geen pensioensparen of individuele levensverzekeringen.
Let op! De informatie is enigszins verouderd. Momenteel is de toestand bijgehouden tot 01.01.2016.

In de komende maanden volgen wij diverse cursussen, opleidingen en opfrissingsseminaries en dit om een optimaal advies aan onze klanten te kunnen verlenen.
Meer hierover lezen jullie in onze volgende nieuwsflash….

Vanwege alle medewerkers van CFS Accountants.